Cirka 15 stycken
Ingredienser:
1/2 pkt jäst
3 dl mjölk
cirka 75 g smör
1 ägg
1 msk sirap
1/2 msk salt
2 1/2 dl rågsikt
ca 6-8 dl Manitoba mjöl alternativ vetemjöl
cirka 1 tsk malt pomeransskal (behövs ej)
Tillagning:
(Jag gör brödet i min KitchenAid)
Smält smöret och häll i mjölken ej varmare än 37 grader (svalare är ok då får man bara låta degen jäsa lite längre)
Smula jästen i en degbunke, häll i smör och mjölk blandningen
Blanda sedan i resterande ingredienser förutom saltet
Spara även 2 dl av det ”vita mjölet” och blanda i allteftersom, tills man får en fin deg.
Låt degen arbetas i 5 minuter häll nu i saltet
Låt degen arbeta i 5 minuter till
Täck bunken med plastfolie ( då håller sig degen fuktig och fin)
Låt jäsa minst 40 minuter.
Första jäsningen brukar jag låta degen stå så länge som möjligt över 1 timme gärna längre.
Knåda INTE
Ta upp degen och gör en längd skiva den längden lika stora bitar.
Doppa ena snitt ytan i mjöl och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 225 grader
Låt jäsa i 30 minuter (ej mer när man bakat ut degen)
Låt grädda cirka 10- 15 minuter