4-8 rundbröd

Ingredienser

50 g jäst

1/2 liter ljummet vatten

2 ägg

2 dl brunt farin socker

1/2 msk salt

knappt 1 kg rågsikt (ca 17,5 dl)

1 dl vetemjöl + lite extra till när man bakar ut brödet

lite matfett till pensling när brödet kommer ut ur ugnen (jag använde smör)

Tillagning:

Lös upp jästen i lite av vattnet

Tillsätt äggen och resten av vattnet samt farinsockret

Arbeta in saltet och mjölet

Om du arbetar degen i maskin låt den arbeta i ca 10 minuter

Ta upp degen på bänken/ bordet

Lägg vetemjöl under knåda snabbt ihop

Dela i 4-8 delar beroende på hur stora rundbullar man vill ha (jag gjorde 4)

Trilla varje del till en rund kaka

Lägg dem på bakplåtpappersklädd plåt (jag la 2 på varje plåt)

Platta till dem något

Låt jäsa väl

Grädda i 200 grader i 25-30 minuter

Pensla brödskorpan med lite smält matfett, när man tagit ut rundbullarna ur ugnen

Låt svalna övertäckta på galler