Detta är ett ”hitt på bröd”, lite man tager vad man haver mjöl.
Tillagning:
50 g jäst
5 dl mjölk
100 g smör
2 msk sirap
1 msk brödkryddor (jag tog malda pomeransskal och mortlade fänkålsfrön)
1/2 msk – 1 msk salt
3 dl fint rågmjöl
ca 10 dl – 11 dl vetemjöl
Tillagning:
Smält smöret.
Tillsätt sedan mjölken värm till max 37 grader eller något ljummare om degen ska lång jäsa.
Lös upp jästen med mjölk och smör blandningen, i en degbunke.
Tillsätt sedan resterande ingredienser (förutom saltet)
Degen ska vara fast men lätt kladdig.
Knåda degen i ca 5 min tillsätt sedan saltet.
Låt degen knåda ca 5 minuter till.
Täck med plastfolie och låt jäsa i minst 1 timme (jag lät min deg stå under natten)
När degen jäst klart:
Sätt ugnen på 225 grader alternativ varmluftsugn 200 grader.
Tryck ut degen i bakplåtspappersklädd långpanna.
Nagga och skär degen i bitar.
”Strössla” över vetemjöl.
Täck och låt jäsa 30-40 minuter.
Grädda i ca 18-20 minuter.
Ta ut och låt svalna övertäckt på galler.