Jag hade lite vispgrädde med utgående datum, spädde ut med vatten så det blev 1/2 liter vätska till denna degen.
6 helmånar som delas till 12 halvmånar
25 g jäst
50 g smör
1/2 liter mjölk
1/4 dl ljus sirap
1/2 msk salt
4 dl rågsikt
cirka 9 dl vetemjöl
Tillagning:
Smält smöret, häll i mjölken och värm till cirka 37 grader
Rör ut den smulade jästen i degspadet
Blanda ner sirap, rågsikt och det mesta av vetemjölet
Arbeta ihop ingredienserna ordentligt
Blanda nu i saltet
Arbeta degen blank och smidig i cirka 10 minuter
Låt jäsa i 40 minuter, övertäckt med plastfolie (för att behålla fuktigheten)
Ta upp degen och dela i 6 ungefär lika stora bitar, rulla till bollar
Lägg bollarna på en kökshandduk och täck med ytterligare en kökshandduk
Låt jäsa i 20 minuter
Värm ugnen till 275 grader
Ställ plåten i ugnen den ska vara varm när bröden läggs på
Kavla ut varje kaka tunt med en kruskavel, picka dem ordentligt (så det inte blir luftbubblor i bröden)
Varje kaka ska gräddas högst upp i ugnen i 3-4 minuter
Ta ut och låt svalna på galler med en kökshandduk emellan varje kaka
När de kallnat dela helmånarna till halvmånar
Dessa bröd går alldeles utmärkt att frysa
Tips:
Behöver ej gräddas högst upp i ugnen om man har varmluftsugn
Jag sätter plåten mitt ugnen och så kavlar jag ut degbollarna, på bakplåtspapper
och lyfter in kakorna en och en på den varma plåten.