2 stora bröd
Ingredienser:
1/2 pkt jäst
4 dl mjölk (fingervarmt 37 grader)
1 1/2 tsk salt
2 msk ljussirap (honung eller socker)
1 1/2 dl havregryn
25 g rumstempererat smör
6 dl rågsikt
Tillagning:
Lös upp jästen i mjölken i en bunke
Tillsätt salt, sirap och havregryn
Låt blandningen stå i några minuter
Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget.
Om du använder maskin/ hushållsassistent låt knåda i 10 minuter
Låt jäsa i ca 40 min eller längre, övertäckt med plastfolie (behåller fukt och värme bättre)
Ta upp degen och dela i två delar
Rulla till två bollar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt
Tryck ut till två runda platta bröd ca 20 cm i diameter
Gör ett hål i mitten på brödet
Nagga brödet för att undvika luftblåsor
Täck och låt jäsa i 30 minuter
Värm under tiden ugnen till 220 grader
Grädda i mitten av ugnen ca 10-14 minuter
Låt svalna övertäcka på galler