4-8 rundbröd
Ingredienser
50 g jäst
1/2 liter ljummet vatten
2 ägg
2 dl brunt farin socker
1/2 msk salt
knappt 1 kg rågsikt (ca 17,5 dl)
1 dl vetemjöl + lite extra till när man bakar ut brödet
lite matfett till pensling när brödet kommer ut ur ugnen (jag använde smör)
Tillagning:
Lös upp jästen i lite av vattnet
Tillsätt äggen och resten av vattnet samt farinsockret
Arbeta in saltet och mjölet
Om du arbetar degen i maskin låt den arbeta i ca 10 minuter
Ta upp degen på bänken/ bordet
Lägg vetemjöl under knåda snabbt ihop
Dela i 4-8 delar beroende på hur stora rundbullar man vill ha (jag gjorde 4)
Trilla varje del till en rund kaka
Lägg dem på bakplåtpappersklädd plåt (jag la 2 på varje plåt)
Platta till dem något
Låt jäsa väl
Grädda i 200 grader i 25-30 minuter
Pensla brödskorpan med lite smält matfett, när man tagit ut rundbullarna ur ugnen
Låt svalna övertäckta på galler