12 stora kåldolmar & 1 kålpudding för 3-4 portioner

Ingredienser:

1 kg färs (nöt)

1 msk kryddpeppar

några kvarn tag vitpeppar

1/2 msk salt

1/2 dl Kikkoman soya

1 dl grädde

1 dl mjölk

4 ägg

ljus sirap

matfett

_______________________________

1 1/2 dl grötris + 3 dl vatten, lite salt och matfett (kokas tillsammans upp, sänk till lägsta värmen och låt små sjuda i 20 minuter)

Låt riset bli ljummet innan det blandas med resten

_______________________________

12 st. Savoykålblad (lätt uppkokta i vatten med salt i)

eller vitkål om man föredrar det, skär bort lite av den tjocka delen på stocken som sitter på bladet

________________________________

Tillagning:

Sätt ugnen på 225 grader

Smörj form

Blanda ihop alla ingredienser, förutom kålen (ta 1 1/2 av det kokta riset spara resten till kålpuddingen)

Klutta på färssmeten och rulla ihop dolmarna

Lägg dolmarna med skarven ner

Ringla över sirap

Jag ringlade över smör och rapsolja

In i ugnen i ca 20 minuter

Ös då och då

Sänk värmen till 200 grader i ca 15-20 minuter till

____________________________________

Tips:

Ta till vara på skyn som blir runt kåldolmarna

Häll av den och gör en god sås till kåldolmarna

Fräs lite mjöl i smör i en kastrull

Häll på skyn + grädde, mjölk och/ eller vatten allt efter smak

Smaka av salta och peppra vid behov

_____________________________________

Kålpuddingen:

Ta resten av kålen

Koka upp bladen lite lätt

Låt rinna av

Skär ner, stek i lite smör, ringla över lite sirap

Ta resten av färsen som blir över från kåldolmarna späd ut den med grädde eller mjölk ca 1-11/2 dl, och sista riset som blivit över från kåldolmarna

Smörj en form

Lägg ett lager kål på botten, sedan färsen och till sist resten av kålen på toppen

Ringla lite smör och rapsolja över, eller klutta över några klickar valfritt matfett.

Grädda i 200 grader ca 25 minuter