15 stycken
Ugnsvärme 225 grader
Ingredienser:
1/2 paket jäst
100 g smör
3 1/2 dl mjölk
1 ägg
3/4 dl socker
1 krm salt
ca 1 msk mortlade kardemumma kärnor
ca 7-8 dl vetemjöl (i dessa använde jag Manitoba mjöl)
Till pensling:
1 äggula
ca 1-2 msk mjölk
Fyllning:
1/2 dl socker
100 g rumsvarmt smör
1/2 msk vaniljpulver
mortlade kardemumma kärnor efter smak
pärlsocker
Tillagning:
Smält smöret
Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt cirka 37 grader
Smula jästen i en bunke
Rör ner smör och mjölk blandningen i bunken tillsammans med jästen
Häll i alla andra ingredienser till degen, börja med 7 dl mjöl
Arbeta ihop degen en stund (om du använder maskin annars arbetar du degen för hand)
Behövs det mer mjöl, häll i lite till, degen ska ej vara kletig men ej heller för fast
Låt arbeta ungefär 10 minuter i maskin
Täck degen och låt jäsa minst en timme, i detta skede kan man låta den stå flera timmar. Jag täcker min deg med plastfolie, så degen behåller så mycket fukt som möjligt
Gör under tiden iordning fyllningen, rör ihop allt ordentligt
När degen är färdig jäst
Sätt på ugnen 225 grader
Knåda ej degen, utan kavla bara ut den
Bred på fyllningen
Rulla och skär dem i den formen du vill ha dem
Lägg bullarna i pappers formar, på en bakplåtspapper klädd plåt
Låt jäsa övertäckta i 30 – 40 minuter
Pensla med äggula utrörd i lite mjölk, strössla över pärlsocker
Gräddas i 225 grader 10-12 minuter