15 stycken

Ugnsvärme 225 grader

Ingredienser:

1/2 paket jäst

100 g smör

3 1/2 dl mjölk

1 ägg

3/4 dl socker

1 krm salt

ca 1 msk mortlade kardemumma kärnor

ca 7-8 dl vetemjöl (i dessa använde jag Manitoba mjöl)

Till pensling:

1 äggula

ca 1-2 msk mjölk

Fyllning:

1/2 dl socker

100 g rumsvarmt smör

1/2 msk vaniljpulver

mortlade kardemumma kärnor efter smak

pärlsocker

Tillagning:

Smält smöret

Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt cirka 37 grader

Smula jästen i en bunke

Rör ner smör och mjölk blandningen i bunken tillsammans med jästen

Häll i alla andra ingredienser till degen, börja med 7 dl mjöl

Arbeta ihop degen en stund (om du använder maskin annars arbetar du degen för hand)

Behövs det mer mjöl, häll i lite till, degen ska ej vara kletig men ej heller för fast

Låt arbeta ungefär 10 minuter i maskin

Täck degen och låt jäsa minst en timme, i detta skede kan man låta den stå flera timmar. Jag täcker min deg med plastfolie, så degen behåller så mycket fukt som möjligt

Gör under tiden iordning fyllningen, rör ihop allt ordentligt

När degen är färdig jäst

Sätt på ugnen 225 grader

Knåda ej degen, utan kavla bara ut den

Bred på fyllningen

Rulla och skär dem i den formen du vill ha dem

Lägg bullarna i pappers formar, på en bakplåtspapper klädd plåt

Låt jäsa övertäckta i 30 – 40 minuter

Pensla med äggula utrörd i lite mjölk, strössla över pärlsocker

Gräddas i 225 grader 10-12 minuter