ca 100 st
Ingredienser:
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
125 g smör
1 msk kanel
1/2 msk mald kardemumma
1/2 msk malda kryddnejlikor
1/2 msk mald ingefära
1/2 msk bikarbonat
7,5 dl vetemjöl, + lite till utkavlingen
Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram alla ingredienser.
Häll socker, sirap och vatten i en kastrull.
Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna.
Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält.
Låt det svalna till rumstemperatur.
Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös.
Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel.
Låt degen vila i kylskåpet, inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.
Kavla ut en liten bit i taget.
Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in plåten i ugn och grädda kakorna i 4-6 minuter.
Passa noga, pepparkakor bränns lätt.