4 portioner
Ingredienser:
500 g gula ärtor
2 gula lökar ( skalas och hackad)
2-3 buljongtärningar
1- 1 1/2 tsk timjan
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
ett par kvarn tag vitpeppar
1 tsk salt
1 1/2 l vatten till blötläggningen av ärtorna
1 1/2 l vatten till kokningen av ärtorna
Tillagning:
Låt ärtorna stå i blöt i ca 1 1/2 liter vatten i 12- 24 timmar
Jag lät mina ärtor stå i 24 timmar i blöt (bytte vatten 2 ggr)
Häll av blötläggnings vattnet
Lägg i ärtorna i kastrullen tillsammans med 1 1/2 liter vatten + 1 tsk salt
Låt koka upp skumma ordentligt
Lägg nu i resten av ingredienserna
Låt stå och puttra i 1 – 1 1/2 timmar, under lock
Ta upp skalen som flyer upp till ytan ett par gånger under koktiden
Häll i mer vatten om du vill ha en tunnare soppa och smaka av
Tips:
Jag använder kalv och ox buljong men vill man ha hel vegetariskt så ta grönsaksbuljong
De sista 20-30 minutrarna la jag i en köttkorv som fick lov att koka med.
Serveras med en klick av grannens hemmagjorda senap
Ärtsoppan går bra att frysa ner, jag häller i soppan fryspåsar i lagoma portioner
bara att ta upp och värma dagar man inte har ork, tid eller lust att laga mat.