Innehåll på en höft
ca 2 dl surdeg (vete o råg)
ca 20-25 g jäst
en skvätt smör o rapsolja (ca 1 dl)
ca 6 dl vatten (lite varmare än fingervarmt från kranen)
blandade Mantobia mjöl+ vetemjöl (ca 12 dl)
1 msk salt
ca två tryck på honungsflaskan
Blandade ihop allt förutom saltet
Lät gå i köksmaskinen i ca 10 – 15 minuter
hällde i saltet och lät maskinen gå ca 5 minuter till
Täckte bunken med plast och ställde i det varmaste minst dragfria rummet jag har(badrummet vid handduks torken)
Lät degen stå i ca 4 timmar
Tog upp degen på mjölat bord och vek den till en limpa (knåda ej)
La limpan på en bakplåtpappersklädd plåt
Jäste degen i ca 30 minuter täckt med en bakduk
Värmde ugnen under tiden till 250 grader
När degen jäst klart
Kastade in 1 dl vatten i ugnen
Sänkte ugnen till 200 grader
Ställde in brödet i ugnen
Lät grädda 40- 50 minuter
Tog brödet ut och lät svalna på galler under bakduk.