Original recept
Till detta recept så behövs en sockerkaksform modell större
(se längre ner där har jag gjort om receptet så att det är anpassat till en vanlig sockerkaksform )
Ingredienser:
7 ägg
250 g strösocker (2,5 dl)
150 g mjöl ( 2,5 dl)
Sätt ugnen på 175 grader
Tillagning:
Smöra och mjöla en form
Separera äggvitorna från äggulorna.
Äggvitorna ska vispas till hårt vitt skum, när du vänder skålen upp och ner så ska äggvitorna vara kvar i skålen.
Äggulorna vispas tillsammans med sockret, gärna samtidigt och lika länge som äggvitorna, fast i en annan bunke. (jag brukar köra äggulor och socker i assistenten med visp funktionen, samtidigt som jag kör äggvitorna i en annan bunke med elvispen)
Rör ner mjölet i äggul- och socker blandningen.
Vänd sedan ner vitorna ordentligt VISPA EJ.
Ställ kakan på andra falsen ner ifrån i ugnen.
Låt grädda ca 40-60 minuter testa kakan med en sticka, stickan ska vara HELT torr.
Låt vila i 5 minuter innan man vänder kakan.
______________________________________________________________________
Recept till vanlig sockerkaksform
Ingredienser:
4 ägg
1,25 dl strösocker
1,4 dl vetemjöl
Tillagning:
Se ovan
Kolla kakan efter 35 minuter på den mindre varianten.
Stickan ska vara HELT torr.
Tips:
Kakan på bilden är gjort efter receptet till en vanlig sockerkaksform.
Gräddad i gasugn på temperaturen mellan 3 och 4 (max på denna ugnen är nummer 8)
Ställde den på mellersta falsen i gasspis ugnen tog ca 40 minuter.