Tittade på ett tv program där de gjorde Gözleme blev lite sugen på att testa detta, Googlade runt lite kollade recept, hittade ett och i vanlig ordning så fick jag modifiera receptet lite grann.
Min variant då jag inte hade någon yoghurt hemma (originalreceptet nedan)
100 g smör
2 dl vatten
1½ dl filmjölk
2 msk rapsolja
½ tsk salt
6 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
Rapsolja till stekning
Tillagning:
Smält smöret. Blanda alla ingredienser till degen. Knåda ordentligt ca 10 minuter, helst för hand. Låt degen, som ska vara ganska fast, vila 30-40 minuter.
Gjorde bollar i lagom storlek till en pirog kavlade ut la på fyllning som jag plattade ut, vek och klämde ihop kanterna.
Stekte dem i pytte lite olja.
La dem på papper så de fick rinna av.
Stek dem på medelvärme.
Originalrecept
Ingredienser bröd:
100 g smör
2 dl vatten
1½ dl naturell yoghurt
2 msk olivolja
½ tsk salt
6 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
Tips:
Jag gjorde bara 1/2 sats för att testa.
Fyllde dem med köttfärsröra jag hade i kylen + mozzarella.
Nästa gång ska jag testa och fylla dem med spenat och fetaost och bara steka dem på medelvärme.
Tack snälla du. Dolmas är något som jag troligtvis kommer att göra till hösten, återkommer med det.
Tack för alla dina fina recept på din blogg. Låter jättegöttDu har inget recept på turkiska vinbladdolmas?