2 bröd

300 g rågmjölsurdeg

550 g vatten (5,5 dl)

850 g (14,7 dl) -875 g vetemjöl

20g -25g salt (1 – 1,33 msk).

Ca ½ dl rapsolja

Låt jäsa (jag lät degen stå i ca 6-7 timmar)

Vek brödet ett par gånger, sen delade jag upp degen i två bitar och la i varsin bröd form som jag klätt med en mjölad diskhandduk, på med plastfolie och en gummisnodd runt så plasten hölls på plats. In i kylen där den fick kall jäsa till morgonen. På morgon hällde jag upp bröden på en bakplåtspapper klädd plåt, skar några snitt i brödet. Lät jäsa i rumstemperatur tills ugnen uppnått sin temperatur.

250 grader 15 min och 200 grader 15-20 min.

Innertemperatur på brödet 94-95 grader.

Tips:

Mjölet jag hade i är Finax Manitoba Cream+ vetemjölspecial.

Valde köra med varmluftsugn:225 grader i 13- 15 minuter, sedan sänkte jag till 175 grader (varmluft) och satte i termometern väntade tills innertemperaturen uppnått 95 grader då var brödet klart.

Nästa gång ska jag baka brödet i vanlig ugnsvärme (utan varmluft) med det högre temperatur förslaget + vatten i en ugnsfast skål i botten de första 15 min. (sen tar jag ut vattnet).