Ingredienser:

Potatis (mjölig sort)

Vispgrädde

Vitlöksklyftor

Riven ost

Salt & peppar

Tillagning:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en ugnssäker form.

Skala och skiva potatisen.

Varva varje lager med potatis med riven ost, pressad vitlök , salta och peppra ordentligt.

Toppa gratängen med riven ost.

Häll sedan grädde, ca 1 cm under toppen av översta lagret potatis.

In i ugnen ca 40 minuter, sedan brukar jag sänka värmen till 175 grader och känna med en sticka med jämna mellanrum tills potatisen är mjuk/ klar, beroende på ugn och mängd potatis total tid ca 1 – 1 1/2 timme.

Tips:

Om man inte gillar vitlök så kan man självklart väja bort det.

Om man vill ha en ”lättare” variant så kan man ta mini matlagningsgrädde (Mildas mini matlagningsgrädde tycker jag personligen fungerar bäst)